- Úvod
- >>
- Doplňky výživy
- >>
- Aminokyseliny
- >>
- Glutamin aminokyselina
- >>
- Glutamin aminokyselina 1kg
- >>
- Glutamín 1,0 kg |Natural
Parametre
Hmotnost | 1 kg |
---|
Doplňující informace
1) Nejvíce glutaminu se produkuje ve svalech, až 90% z celkové syntézy glutaminu, zbytek v játrech. Je jednou z 20 proteinogénnych aminokyselin, a tudíž je nepostradatelný pro správný chod proteosyntézy. Částečně pomáhá zvyšovat hladinu růstového hormonu, který je důležitý pro růst svalové hmoty. Po fyzické zátěži urychluje regeneraci a zabraňuje ztrátě svalové hmoty.
2) Glutamin působí stimulačně na syntézu glykogenu a zvyšuje jeho zásoby nejen v játrech, ale i ve svalech. K ztrátám glykogenu dochází především po těžké fyzické zátěži, resp. po sportovní aktivitě a na základě několika studií suplementace glutaminem může vést k obnově glykogenových zásob ve svalech.
3) Pomáhá detoxikovat organismus od škodlivého amoniaku a tím udržuje optimální dusíkovou bilanci. Především v centrální nervové soustavě a v mozku je důležité udržovat nízkou hladinu dusíku. Při metabolických přeměnách aminokyselin vzniká značné množství dusíku a zde přichází na pomoc glutamin, který vychytává a transportuje dusík do jater, kde je "detoxikován".
4) Napomáhá udržovat správnou funkci střevní bariéry. Je považován za základní zdroj energie pro buňky tenkého střeva (enterocyty), které zprostředkovávají vstřebávání živin do krve. Stimuluje průtok krve v žaludku, zachovává správnou integritu střevní sliznice, působí preventivně proti atrofii klků tenkého střeva, prostupu bakterií a vzniku zánětlivých procesů.
5) Správná funkce trávicí soustavy velmi úzce souvisí s posílením celkové imunity organismu. Obecně glutamin zlepšuje imunokompetentní schopnosti buněk tím, že podporuje syntézu buněčných proteinů imunitního systému, napomáhá množení lymfocytů (bílých krvinek) a produkci cytokinů (signálních molekul produkovaných imunitními buňkami).
6) Glutamin je také prekurzorem pro tvorbu kyselina gama-aminomáselné (GABA), která působí jako neurotransmiter v centrální nervové soustavě a hraje důležitou roli při regulaci mozkové aktivity a svalového tonu v těle. S ohledem na tento fakt, glutamin posiluje buněčně-zprostředkovanou imunitu a má antistresové účinky.
Glutamin je vhodný nejen pro sportovce v rámci jakýchkoliv sportovních aktivit, ale díky nahoře výše uvedeným výhodám také pro fyzicky a psychicky těžce pracující lidi, protože napomáhá regeneraci organismu, posiluje imunitu a účastní se několika fyziologických procesů v organismu.
zdroje:
1) Albrecht, J. et al. 2010. Roles of glutamine in neurotransmission. Neuron Glia Biol. 6 (4): 263-276.
2) Calder, P. C. and Yaqoob, P. 1999. Glutamine and the immune system. Amino Acids. 17 (3): 227-241.
3) Chwals, W. J. 2004. Regulation of the cellular and Physiological effects of glutamine. Mini Rev Med Chem. 4 (8): 833-838.
4) Cooper, A. J. 2001. Role of glutamine in cerebral nitrogen metabolism and ammonia neurotoxicity. Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 7 (4): 280-286.
5) Kulkarni, C. et al. 2005. L-glutamic acid and glutamine: Exciting Molecules of clinical interest. Indian J Pharmacy. 37 (3): 148-154.
6) Stumvoll, M. et al. 1999. Role of glutamine in human carbohydrate metabolism in kidney and other tissues. Kidney International. 55: 778-792.
7) Varnier, M. et al. 1995. stimulátorů effect of glutamine on glycogen accumulation in human skeletal muscle. Am J Physio Endocrinol METABO. 269 (2): E309-E315.
8) Welbourne, T. C. 1995. Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load. Am J Clin Nutr. 61: 1058-1061.
Složení: Aminokyselina L-glutamin v prášku
Výživová hodnota výrobku ve 100g a v 3g prášku
Referenční příjem průměrného dospělého (8400 kJ / 2000 kcal)
* RVH - referenční výživová hodnota
** RVH - není stanovena
2) Glutamin působí stimulačně na syntézu glykogenu a zvyšuje jeho zásoby nejen v játrech, ale i ve svalech. K ztrátám glykogenu dochází především po těžké fyzické zátěži, resp. po sportovní aktivitě a na základě několika studií suplementace glutaminem může vést k obnově glykogenových zásob ve svalech.
3) Pomáhá detoxikovat organismus od škodlivého amoniaku a tím udržuje optimální dusíkovou bilanci. Především v centrální nervové soustavě a v mozku je důležité udržovat nízkou hladinu dusíku. Při metabolických přeměnách aminokyselin vzniká značné množství dusíku a zde přichází na pomoc glutamin, který vychytává a transportuje dusík do jater, kde je "detoxikován".
4) Napomáhá udržovat správnou funkci střevní bariéry. Je považován za základní zdroj energie pro buňky tenkého střeva (enterocyty), které zprostředkovávají vstřebávání živin do krve. Stimuluje průtok krve v žaludku, zachovává správnou integritu střevní sliznice, působí preventivně proti atrofii klků tenkého střeva, prostupu bakterií a vzniku zánětlivých procesů.
5) Správná funkce trávicí soustavy velmi úzce souvisí s posílením celkové imunity organismu. Obecně glutamin zlepšuje imunokompetentní schopnosti buněk tím, že podporuje syntézu buněčných proteinů imunitního systému, napomáhá množení lymfocytů (bílých krvinek) a produkci cytokinů (signálních molekul produkovaných imunitními buňkami).
6) Glutamin je také prekurzorem pro tvorbu kyselina gama-aminomáselné (GABA), která působí jako neurotransmiter v centrální nervové soustavě a hraje důležitou roli při regulaci mozkové aktivity a svalového tonu v těle. S ohledem na tento fakt, glutamin posiluje buněčně-zprostředkovanou imunitu a má antistresové účinky.
Glutamin je vhodný nejen pro sportovce v rámci jakýchkoliv sportovních aktivit, ale díky nahoře výše uvedeným výhodám také pro fyzicky a psychicky těžce pracující lidi, protože napomáhá regeneraci organismu, posiluje imunitu a účastní se několika fyziologických procesů v organismu.
zdroje:
1) Albrecht, J. et al. 2010. Roles of glutamine in neurotransmission. Neuron Glia Biol. 6 (4): 263-276.
2) Calder, P. C. and Yaqoob, P. 1999. Glutamine and the immune system. Amino Acids. 17 (3): 227-241.
3) Chwals, W. J. 2004. Regulation of the cellular and Physiological effects of glutamine. Mini Rev Med Chem. 4 (8): 833-838.
4) Cooper, A. J. 2001. Role of glutamine in cerebral nitrogen metabolism and ammonia neurotoxicity. Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 7 (4): 280-286.
5) Kulkarni, C. et al. 2005. L-glutamic acid and glutamine: Exciting Molecules of clinical interest. Indian J Pharmacy. 37 (3): 148-154.
6) Stumvoll, M. et al. 1999. Role of glutamine in human carbohydrate metabolism in kidney and other tissues. Kidney International. 55: 778-792.
7) Varnier, M. et al. 1995. stimulátorů effect of glutamine on glycogen accumulation in human skeletal muscle. Am J Physio Endocrinol METABO. 269 (2): E309-E315.
8) Welbourne, T. C. 1995. Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load. Am J Clin Nutr. 61: 1058-1061.
Složení: Aminokyselina L-glutamin v prášku
Výživová hodnota výrobku ve 100g a v 3g prášku
Nutriční informace | 100g | 3g | *RVH % |
Energetická hodnota | 1700kJ (400kcal) | 51 kJ ( 12,75 kCal) | 0 ,637 % |
Tuky | 0 g | 0 g | 0 % |
Z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g | 0 g | 0 % |
Sacharidy | 0 g | 0 g | 0 % |
Z toho cukry | 0 g | 0 g | 0 % |
Vláknina | 0% | 0% | ** |
bílkoviny | 99,80 g | 2,994 g | 5,99 % |
Soľ | 0 g | 0 g | 0% |
L-Glutamin | 99,8 g | 2,994g | ** |
Referenční příjem průměrného dospělého (8400 kJ / 2000 kcal)
* RVH - referenční výživová hodnota
** RVH - není stanovena
Doplňující informace
Použitie a dávkovanie: Pri bežnej telesnej záťaži denne najviac 2 zarovnané kávové lyžičky, najlepšie v cykloch dva týždne príjem, dva týždne prestávka. Pri zvýšenej telesnej záťaži, infekciách a strese až 5 zarovnaných kávových lyžičiek denne, možné aj bez prestávky v užívaní, najlepšie nalačno. Prípravok sa používa 30-60 min. pred telesným výkonom, v jeho priebehu alebo ihneď po jeho skončení alebo kedykoľvek počas dňa. Pri horšej znášanlivosti je možné ho užiť po jedle. U nešportujúcich osôb sa užíva najlepšie pred spaním. Prášok je možné rozpustiť vo vhodnom nápoji.
Obmedzenie: Nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Výrobok sa nesmie používať ako náhrada pestrej stravy.
Skladovanie: Skladovať mimo slnečného žiarenia, v suchu a pri teplote do 25°C. Po odobratí potrebného množstva obal ihneď uzatvoriť. Skladovanie v chlade a tme predlžuje trvanlivosť výrobku.
No doping – výrobok neobsahuje žiadnu látku zo Zoznamu zakázaných látok Svetového Antidopingového kódexu. Výrobok neobsahuje konzervačné látky a geneticky modifikované suroviny.
Výrobca: STILL MASS s.r.o. , Lieskovská cesta 468, 96221, Lieskovec, Slovensko.
Obmedzenie: Nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Výrobok sa nesmie používať ako náhrada pestrej stravy.
Skladovanie: Skladovať mimo slnečného žiarenia, v suchu a pri teplote do 25°C. Po odobratí potrebného množstva obal ihneď uzatvoriť. Skladovanie v chlade a tme predlžuje trvanlivosť výrobku.
No doping – výrobok neobsahuje žiadnu látku zo Zoznamu zakázaných látok Svetového Antidopingového kódexu. Výrobok neobsahuje konzervačné látky a geneticky modifikované suroviny.
Výrobca: STILL MASS s.r.o. , Lieskovská cesta 468, 96221, Lieskovec, Slovensko.