Stévie je 250-400x sladší než cukr, má léčivé účinky a dokonce na rozdíl od cukru se jí zuby opravují a ne kazí. Extrakt ze stévie sladké je vhodný jako úplná náhrada řepného cukru. Má nulovou kalorickou hodnotu a nulový glykemický index. Extrakt ze stévie je tedy vhodný nejen jako běžná náhrada řepného cukru, která prospívá vaší ústní dutině, ale je také vhodná při dietních plánech či pro diabetiky. Stévie obsahuje 40% steviosidu s poměrem 60% rebaudiosid. Glykosidy, což jsou v podstatě sladké molekuly stevia, projdou zažívacím traktem, aniž byly pozměněny zažívacím procesem. List Stevia obsahuje glykosidy steviolu čili sladivé látky. Čtyři hlavní glykosidy jsou: Steviosid, rebaudiosid A, rebaudiosid C a Dulkosid A. Je všeobecně známo, že rebaudiosid A (REB-A) má z těchto čtyř glykosidů nejlepší vlastnosti (je nejsladší a nejméně hořký) a kvůli tomu, že rebaudiosid je až 400 krát sladší než cukr, jsou žádanější než steviosid.
- Obj. číslo:
- 00134